Welke kosten van een (echt)scheiding zijn aftrekbaar?

De meeste mensen zijn wel op de hoogte dat alimentatie die aan de ex-partner wordt betaald fiscaal aftrekbaar is. De alimentatie die wordt ontvangen is fiscaal belast.

 

Maar hoe zit het dan met de kosten voor de (echt)scheiding zelf? Zijn deze kosten aftrekbaar? Deze vraag komt met regelmaat van mijn cliënten. 

 

Hoge Raad

Onlangs heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan hierover. De man in kwestie had als alimentatieplichtige de advocaatkosten opgevoerd voor aftrek. 

De Hoge Raad geeft het volgende aan: De kosten zijn niet aftrekbaar aangezien de betaling van alimentatie wordt gezien als inkomensbesteding en niet als inkomensverwerving. In de wet (art. 3:108 Wet IB) is namelijk opgenomen dat kosten die worden gemaakt om een uitkering te krijgen of te behouden fiscaal aftrekbaar zijn. Deze aftrekbaarheid geldt dus alleen voor de ontvanger van alimentatie. Bijkomende voorwaarde is dat de kosten niet buitensporig hoog zijn en in verhouding moeten staan tot de gebruikelijke kosten. 

 

Indien u de uitspraak van de Hoge Raad in zijn geheel wenst te lezen, klikt u hier

 

Tip

Voor de aftrekbaarheid is het aan te bevelen dat de kosten, die betrekking hebben op de partneralimentatie, gespecificeerd op de factuur worden vermeld. 

 

Wilt u meer informatie hierover of heeft u andere vragen, neemt u dan gerust contact op met Erik Stuurwold van Splitting. Ook voor een second opinion kunt u bij mij terecht. Ik sta u graag te woord.