Alimentatie met 1,3% omhoog

De alimentatie wordt per 1 januari 2016 verhoogd met 1,3% doordat de kosten van levensonderhoud zijn gestegen.  Dit indexeringspercentage is op 10 november 2015 bekend gemaakt door de Minister. Lees hier de melding in de Staatscourant. Hier staan ook de indexeringspercentages van voorgaande jaren. U kunt dus ook checken of u de afgelopen jaren de juiste percentages hebt toegepast. 

 

De verhoging is van toepassing op zowel de kinder- als partneralimentatie. De verhoging geldt automatisch en u hoeft verder geen actie te ondernemen. Het is misschien wel handig om uw ex-partner hiervan op de hoogte te stellen. U kunt dit mondeling doorgeven, maar een e-mail of brief is ook mogelijk. U vindt hier een voorbeeld van de aankondiging verhoging alimentatie die u kunt gebruiken. 

Het is ook mogelijk dat u andere afspraken hebt gemaakt of hebt afgezien van indexering bij partneralimentatie. In dat geval wordt de indexering niet toegepast. U kunt voor de zekerheid uw convenant lezen welke afspraken hierover zijn gemaakt. 

 

De indexering kan ook een moment zijn om stil te staan bij de huidige afspraken. Het kan natuurlijk zijn dat uw inkomenssituatie dermate is gewijzigd dat herziening van de bedragen wenselijk is. In dat geval kunt u contact opnemen met uw ex-partner en een gesprek hierover aangaan. In dit gesprek kunt u de inkomensontwikkeling van beiden bespreken. Komt u hier samen niet uit, dan kunt u Splitting hiervoor inschakelen om samen met uw ex-partner tot een oplossing te komen. Nieuwe alimentatieberekeningen behoren tot de mogelijkheden.

 

Wilt u meer weten over de indexering of andere aspecten van een scheiding dan kunt u contact opnemen met Erik Stuurwold van Splitting: erik@splitting.nl of 06 22880047.